Close

Elektronikus voksolással oldaná meg a magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön tartózkodó választópolgárok szavazását az Iránytű Párt

A Nemzeti Választási Iroda legfrisseb adatai szerint tovább folytatódik a külhoni magyarok választási regisztrációja az április 8.-i országgyűlési választásokra. Óriási különbség van azonban a magyarországi lakcímmel rendelkező és a nem rendelkező állampolgárok száma között. Mai adatok alapján az összes regisztrált 462.550 fő, és ebből 378.416 nem rendelkezik magyarországi lakcímmel. Ez azt jelenti, hogy több, mint 80.000 fő csak személyesen voksolhat valamelyik külképviseleten, sok esetben több száz km- t utazva. Az Iránytű Párt ezeknek a külhoniaknak könnyítené meg a szavazást.

Minden olyan külföldön tartózkodó magyar állampolgár, aki magyarországi lakcímmel és ügyfélkapuval rendelkezik az internet segítségével szavazhatna. Ehhez, a távvizsgázáshoz hasonló elven működő informatikai fejlesztést kellene elvégezni az ügyfélkapun. Itt regisztrálva, majd egy titkosított felületen szavazva a mostani külképviseleti szavazásnál jóval egyszerűbben és kényelmesebben voksolhatnának a külföldön élő magyar állampolgárok.

Az Iránytű Párt eltökélt abban, ha bekerül a parlamentbe már a 2019-es európai uniós választásokra kidolgoztatja szakembereivel ezt az informatikai rendszert. A párt meggyőződése szerint ez olcsóbb és demokratikusabb lenne a mostaninál, amely szavazók tízezreit fosztja meg attól, hogy élhessenek állampolgári jogukkal.

http://os.mti.hu/hirek/135349/az_iranytu_part_kozlemenye