Close

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Emberarcú iskolát vár el az Iránytű Párt

 

Érzékelhető tananyag-csökkenést kíván elérni az általános és középiskolákban Iránytű Párt. A parlamentbe készülő párt ezért az általános iskolákban napi 5, a középiskolákban napi 6 iskolai órában maximálná az óraszámot. Ez azt jelentené, hogy heti 25 és 30 óránál nem lehetne többet tanítani.

A párt tisztában van azzal, hogy a megnövekedett ismeretanyag nehéz helyzetbe hozza a Nemzeti Alaptanterv készítőit, de úgy látja, hogy a mennyiség most már a minőség rovására megy. Az iskolában elsősorban a gyerekek kíváncsiságát kell felkelteni és a tájékozódási képességet kell fejleszteni nem felesleges adatokkal kell teletömni a fejüket. Életszerűtlen a internet és okostelefonok korában, hogy fejből kelljen tudni történelmi évszámokat, költők családi kapcsolatait vagy földrajzi helyek pontos tengerszint feletti magasságát.

Az Iránytű párt érthetetlennek tartja, hogy ebben a kérdésben miért nem történtek már lépések azután, hogy még 2016-ban Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy televíziós interjúban “konkrét javaslatcsomagot ígért a diákok leterhelésének csökkentésére”. A párt ezért is támogatja a Független Diákparlament január 19-re meghirdetett  “Ne menj suliba” tüntetését, amely a tananyagcsökkentés mellett áll ki.