Close

Magyar Geotermikus Köztársaság

Schiller László, az Iránytű Párt elnöke január első hetében több lakossági fórumot tartott Békés  megyében. Az aktuális kérdések mellett a geotermikus energia hasznosításáról is beszélt a termálkutakban gazdag településeken.  

 

A geotermikus energia – a napenergiához hasonlóan – korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre folytonosan, ráadásul viszonylag gazdaságosan kitermelhető módon. Magyarország a Föld mélyéből felfelé áradó hőenergia tekintetében kiváló adottságokkal rendelkezik: egyedül a gádorosi termálkútból 500 milliárd euró (!) értékben, 20 milliárd tonna kőolaj-egyenértéknek megfelelő geotermikus energiát lehetne kinyerni. Becslések szerint a tározó hasznosítható energiakészlete meghaladja Kuvait Állam teljes olajkészletét! A lábunk alatt “parlagon heverő” geotermikus energiával termelhetnénk villamosenergiát, mint ahogy egész településeket köthetnénk rá hőenergiát hasznosító fűtés- és melegvíz előállító rendszerekre, míg a felszínre törő termálforrások vizére építve fellendíthetnénk a gyógyturizmusunkat.

Mégsem élünk e lehetőséggel!

Pedig gondoljunk bele mi lenne, ha az állam elhatározná magát a geotermikus átállásra! Programokat indíthatnánk a települések fűtési rendszerének átalakítására, amely már az első lépésben rengeteg munkahelyet teremtene, hiszen a kutak és erőművek, valamint a vezetékrendszer építéséhez dolgozó kezekre és szakemberekre van szükség. A kinyert hővel csökkenthető lenne az energiafüggőségünk, nem költenénk már annyit a gázra és olajra. A gyógyturizmus beindításával pedig az öregedő Európa egyre nagyobb létszámú nyugdíjas polgárainak kedvenc pihenő és gyógyuló helye lehetnénk – télen és nyáron egyaránt.

A geotermikus átállása természetesen nincs ingyen, rengeteg pénzbe kerülne, de megéri befektetni, mert megtérül. Az átállás hosszabb távon egyébként is elkerülhetetlen, mivel a gáz és olaj korlátozott mennyiségben van jelen a Földön, és ennek okán egyszer csak elfogy. Teljesen értelmetlen dolog kényelmesen várakozni ennek bekövetkezésére, inkább készüljünk fel az elkerülhetetlenre. És akkor még nem beszéltünk arról az átállással járó előnyről, miszerint a geotermikus energia nem szennyezi a környezetet, azaz a fenntartható fejlődés záloga.

Az Iránytű Párt a felelős energiagazdálkodás érdekében kezdeményezi, hogy a magyarországi pártok fogjanak össze és dolgozzanak ki egy megvalósíthatósági tervet Magyarország geotermikus energia-átállítására. Minden lelkiismeretesen gondolkodó politikai erőnek feladata gyermekeink jövőjének biztosítása!