Close

Új javaslat a határon túli magyarok szavazati jogáról

A választóknak már elegük van a közhelyes kinyilatkozásokból, a semmit mondó reformprogramokból. Konkrét, érthető és tisztességes programmal kell a választók elé állni. Ezt szem előtt tartva az Iránytű Párt elkezdi konkrét javaslatait bemutatni. Elsőként a választási törvény, határon túliak szavazati jogának módosítását javasoljuk.

Fontos leszögezni, természetesnek gondoljuk, hogy kötelességünk a határon túli honfitársaink, védelme és erőnkhöz mérten segítése. Főleg az anyanyelv és a közös kultúránk megőrzése területén.
Nem hisszük viszont, hogy az ő életük, boldogulásuk a vállalt felelősségünk kell, hogy legyen.
Nem szabad hagynunk, hogy egyes politikai erők saját céljaik elérésére használják egy nemzet szétszakításának fájdalmát és kihasználják a határainkon túl élő magyarok érzelmi kötödését.
Nem akarjuk a nekik egyszer már megadott szavazati jogot elvenni, de azt viszont mindenképp szeretnénk, hogy a nem itt élő, nem itt adózó magyaroknak csak ehhez az alaphelyzethez igazított mértékű beleszólásuk legyen országunk jövőjét meghatározó szavazásokban. Felelőtlenség ugyanis a hazánkban súlyos anyagi áldozatokat hozó magyarokkal szemben, hogy olyanok döntsenek az ő sorsukról, akik szavazataik – adott esetben negatív – következményeit már nem vállalják (Pl. drámai közegészségügyi ellátás, magas lakhatási költségek stb.)
Mindezeket figyelembe véve az Iránytű Párt konkrét javaslata:

A választási rendszert át kell dolgozni oly módon, hogy a határon túli szavazók listára nem szavazhatnak. Részükre létrehozzuk a 107. egyéni választó kerületet, így kiküszöbölhető, hogy a 200-300 ezer határon túli, listára leadott 5-6%-nyi szavazat eltorzítsa a végeredményt.

Ebben az esetben választójoguk megmarad, és az ország határain belül élők sem érzik úgy, hogy a határon túl élő magyar állampolgárok következmények viselése nélkül eldöntik akár a választások kimenetelét is.
A 107. választási körzet nyertese egyben a határon túli magyarok hivatalának politikai vezetője is lenne .

One Comment on “Új javaslat a határon túli magyarok szavazati jogáról

  • KOVÁCS LÁSZLÓ KÁROLY
    2017-10-20 at 08:03

    A nyugdíjak megreformálásáról esett szó, –nyugdíjminimum s.t.b.– de nem találkoztam az Ukrajnában–Romániában élő, Magyarországon járulékot nem fizető nyugdíjukat itt nálunk folyósítottak nálunk egy perc munkát nem végzők nyugdíjának kifizetéséről???? Azt hiszem ez elég velős kérdés!! Mindenkit érdekelne, mint proram???!!!

  • Comments are closed.